A może ktoś opracuje słownik dla początkujących
Czyż nie piękne??
Moderatorzy: _TOM_, niki 28, seba*1*
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Łysych nie biję, bo to jak rodzinaNo i udało mi się (prawie) obrazić Toma.. Na szczęście sam parę postów napisał, że "rozpoczyna naukę" więc mam nadzieję że to "prawie" to jeszcze kawał do walki na sztachety
najpierw ocena:Bogdan pisze:Myślę że dobrze będzie gdy będziecie oceniać konkretne fotki tylko błagam używajcie ludzkiego języka.![]()
A może ktoś opracuje słownik dla początkujących
dwie uwagi:
-dyskusyjny jest focus na miejsce wyjścia kwiatków z ziemi - imo ciekawszy wizualnie (choć być może banalny) byłby na białych płatkach
-zdjęcie zyskuje na odrobinę innym skadrowaniu, choć po kadrze jeszcze bardziej prosi o ostrość na płatkach (kadr w myśl teorii o mocnych punktach obrazu, pierwszą z brzegu definicję znalazłem w wikipedii - i gorąco namawiam do popstrykania przez jakiś czas w myśl tej teorii - to, co ważne w zdjęciu niech ląduje w "mocnym punkcie").
Wspomniana definicja
Mocne punkty obrazu, zasada mocnych punktów obrazu - jedna z teorii dotyczących zagadnień kompozycyjnych w grafice, fotografii itp. Określa w projekcie graficznym te miejsca w obrazie, które najsilniej oddziaływują na odbiorcę. Jeśli poprowadzimy dwie linie dzielące obraz w pionie na 3 równe części i takie same dwie linie w poziomie to na przecięciu tych linii otrzymamy właśnie 4 "mocne punkty".
Według tej teorii są to miejsca, w które patrzący spogląda najpierw. Powinny tam znajdować się elementy najbardziej zwracające uwagę, gdyż decydują o tym, czy zatrzymamy obserwatora na dłużej, a przez to zainteresujemy go także resztą obrazu.
Teoria ta sugeruje również, iż należy unikać umieszczania najważniejszych akcentów w samym środku obrazu (kompozycja centralna), ponieważ może on wydać się wtedy nudny, banalny, statyczny i skupiający widza tylko w jednym, centralnym miejscu, a przez to odwracający uwagę od reszty powierzchni.
Eksploatować można jeden lub kilka mocnych punktów. Dwa mogą być obok siebie lub po skosie. Sugeruje się unikanie wykorzystywania wszystkich czterech mocnych punktów, bo może to przypominać kompozycję centralną.
no i nowy kadr (patrz uwaga wyżej o ostrościach - choć najostrzejsze miejsce również wylądowało w "mocnym punkcie")
- Załączniki
-
- wiosna2.jpg (80.06 KiB) Przejrzano 6708 razy
- mirek-gniezno
- senior

- Kontaktowanie:
- _TOM_
- członek PKMD
- Imie i Nazwisko: Tomek Borowski
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Gdynia
Eee to oszustwa są ...
Miało być fotograficznie, ale akwarystycznie.
A tu 'mocne punkty' są pokazywane z innych dziedzin.
W takich zawodach to ja mam własne 'mocne punkty' również, od końca patrząc jeden bardzo, ale to bardzo mocny jest, 10 000 koni, na pewno wygram konkurs, bo to najmocniejszy w Polsce jest
, a wcześniej 3 mocne punkty związane ze sobą linią, taką stalową o średnicy 52mm
.
Licze Rafał na przynajmniej 4 w ocenie, jakcoś nie gra to weź na ten zdjęciosklep wrzuć i popraw trochę i daj naciaganą 4
Miało być fotograficznie, ale akwarystycznie.
A tu 'mocne punkty' są pokazywane z innych dziedzin.
W takich zawodach to ja mam własne 'mocne punkty' również, od końca patrząc jeden bardzo, ale to bardzo mocny jest, 10 000 koni, na pewno wygram konkurs, bo to najmocniejszy w Polsce jest
Licze Rafał na przynajmniej 4 w ocenie, jakcoś nie gra to weź na ten zdjęciosklep wrzuć i popraw trochę i daj naciaganą 4
- Załączniki
-
- Englishman.JPG (52.06 KiB) Przejrzano 6676 razy
-
- holowanie.JPG (34 KiB) Przejrzano 6676 razy
"Holowanie" nie porywa, ale trudno jest zrobić dobrze scenę z tak rozwleczoną (na trzy statki) akcją. Możliwe, że pomógłby szerszy kąt i przekadrowanie._TOM_ pisze: Licze Rafał na przynajmniej 4 w ocenie, jakcoś nie gra to weź na ten zdjęciosklep wrzuć i popraw trochę i daj naciaganą 4
Natomiast "Englishman" bardzo przyzwoity, zarówna ujęcie jak i kolorystyka ciągną oczy. Większe poczucie siły statku dałoby pstryknięcie go z odrobinę bardziej "żabiej" perspektywy, ale na takie coś nie zawsze można sobie pozwolić.
Mirek - qrcze, ten zaskroniec to sam wlazł na drzewo? Zdjęcie byłoby genialne, gdyby jego łeb przeszedł ze środka w kierunku prawego dolnego rogu.. Ptak i słoneczko - tu z kolei po prostu nie było czasu - mogłyby z kolei obydwa wyjechać wyżej..
Jakby i inni włączyli się do komentowania, to by mi było ciut zręczniej. Tom był wyrozumiały, bom też łysy, ale czy inni też będą?
Rafał
- mirek-gniezno
- senior

- Kontaktowanie:
- mirek-gniezno
- senior

- Kontaktowanie:
- vega1
- entuzjasta

- Imie i Nazwisko: Sławomir Nazimek
- Miejsce zamieszkania/miasto/: Rzeszów
Bogdan pisze:Na swoje usprawiedliwienie chcę tylko powiedzieć że moim celem nie było wyeksponowanie śnieżyczki lecz tej małej roślinki ,która tak pięknie się do niej przytuliła lub pod nią schowała.
Boguś Ty jednak jesteś jedynyBogdan pisze:Mam się ogolić na łyso ?
mam za wolny internet 
w załączniku trójpodział na przykładzie zdjęcia Bogdana, wariacji Rafała i mojej wersji
najpierw obydwa podziały na moim przykładzie
potem złoty podział czyli lekkie ściśnięcie linii środkowych
na koniec podział 1/3
mocne punkty - na przecięciu linii
jak widać - zdjęcie Bogdana lekko przesunięte w lewo, a nie w prawo - jak pokazał Rafał tez jest do przyjecia
w załączniku trójpodział na przykładzie zdjęcia Bogdana, wariacji Rafała i mojej wersji
najpierw obydwa podziały na moim przykładzie
potem złoty podział czyli lekkie ściśnięcie linii środkowych
na koniec podział 1/3
mocne punkty - na przecięciu linii
jak widać - zdjęcie Bogdana lekko przesunięte w lewo, a nie w prawo - jak pokazał Rafał tez jest do przyjecia
- Załączniki
-
- podział 1/3
- 1-3.jpg (98.05 KiB) Przejrzano 6650 razy
-
- złoty podział
- zloty_podzial.jpg (89.22 KiB) Przejrzano 6650 razy
-
- w lewo
- wiosna_33.jpg (89.32 KiB) Przejrzano 6650 razy
Ostatnio zmieniony 14 mar 2007, 08:54 przez walterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- mirek-gniezno
- senior

- Kontaktowanie: